Login form

Search

Calendar

«  March 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Our poll

Rate my site
Total of answers: 204

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Sanal Medical - Türkçe Sağlık Bilgilendirme Portalı-Ağız Sağlığı-Ağız Hijyeni Nedir ?

Ağız Hijyeni Nedir?


Ağız bakımı, dişlerin temiz ve lekesiz görünmesini sağlar. Dişetleri pembeleşir. Dişler fırçalaraken ya da diş ipi kullanırken kanamaz ya da acımaz. Ağızda kötü bir koku oluşmaz.

Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken dişetleriniz kanıyorsa veya sürekli kötü ağız kokusu oluşuyorsa diş hekiminize görünmenizi tavsiye ediyoruz. Bu belirtilerden birisi bile ağzınızda sağlık sorunu olduğunun işareti olabilir.

Video: Dişeti İltihabı (Jinjivit)

Ağız ve diş sağlığının bozulması kalp, böbrek ve romatizma gibi rahatsızlıkların önemli nedenlerindendir. Ağız bakımı kişinin yaşama bağlılığı ve uygarlığıdır. Sağlıklı yaşam duygusudur. Bakımlı bir ağız, dişlerin düzenli şekilde fırçalanması ile kazanılır. Diş hekiminiz, doğru ağız bakımı teknikleri sayesinde dişinizin sağlığına kavuşmasına yardımcı olacaktır.



Beslenmenin Önemi

Yetersiz beslenme dişeti hastalığına ve diş çürüklerine yol açabilir. Karbonhidrat, şeker ve nişasta açısından zengin gıdalar, diş minesine zararlı olan plak asitlerinin oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda, bu asitler minenin yumuşamasına ve çürük oluşmasına neden olabilir.

Şeker ve nişasta açısından zengin yiyecekler yemeniz gerekiyorsa, bunları öğünler arasında değil de öğün esnasında yemeye çalışın ve dişlerinize yapışarak daha çok plak oluşturabilecek besinlerden kaçının. Birçok besinde asitli bileşenler mevcuttur; bu yüzden dişleriniz bu bileşenlere ne kadar az maruz kalırsa, asitler diş minenize o kadar az zarar verebilir. Ayrıca, tükürük üretimi öğünler esnasında artarak, yiyecekleri dişlerinizden temizlemenize yardımcı olur.


Video: Diş Çürükleri

Bu rehberdeki bilgileri okuyarak siz ve aileniz, ömür boyu sağlıklı dişlere ve dişetlerine sahip olabilirsiniz. Ebeveyn olarak, çocuğunuzun ağız sağlığının önemini anlamasına yardımcı olabilir ve bunu ne şekilde yapacağını gösterebilirsiniz!



Diş Temizliği
Bakımlı bir ağız, dişlerin düzenli şekilde fırçalanması ile kazanılır. Bebeklik çağında başlayan diş bakımı, doğru ve düzenli fırçalama, diş çürümeleri ve dişeti hastalıkları oluşum riskini çok azaltır. Bununda en sağlıklı yolu dişlerinizin doğru seçilmiş bir fırçayla fırçalanmasıdır.

Diş fırçaları günümüzde cok gelişmiştir. Dil temizleyici olanlar da bulunmaktadır. Ayrıca ışıklı, lazerli olanlar da vardır. Dişlerimizi fırçalıyoruz çünkü diş fırçalamak bizim bir ıhtıyacımızdır. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamak bizim diş temizliğimiz için yeterlidir.

Dişlerimizi fırçalamaktaki amacımız; diş etlerine ve diş minelerimize zarar vermeden dişlerimizin üzerindeki ve aralarındaki yemek artıklarını ve bakteri plaklarını etkin ve doğru bir şekilde temizlemektir. Ağzımızın içindeki fırçalanması gereken yüzeyleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Üst çene dişlerinin dış yüzeyleri
Üst çene dişlerinin iç yüzeyleri
Üst çene yüzeylerinin çiğneme yüzeyleri
Alt çene dişlerinin çiğneme yüzeyleri
Alt çene dişlerinin dış yüzeyleri
Alt çene dişlerinin iç yüzeyleri
Dilimizin üst yüzeyi

Dişler sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere, günde iki kere fırçalanmalıdır. Her fırçalama 2-3 dakika sürmelidir. Dilin üzerinin fırçalanması da unutulmamalıdır. Diş fırçasının kılları orta-sert, yumuşak gibi farklı sertliktedir. Yumuşak fırça kılı, plak kaldırmada etkin olup dişin minesi de zarar vermez. Sert fırçalama erişkin dönemde minenin aşınmasına neden olabilir. Bunun sonucunda dişte hassasiyet görülebilir.


Öneriler
Diş hekimine yapılan düzenli ziyaretler dışında; dişeti hastalığı, diş çürüğü ve diğer diş problemlerinin oluşumunu engellemek veya büyük ölçüde azaltmak için hepimizin yapabileceği basit uygulamalar vardır. Bunlar:

Günde iki defa kurallı ve doğru diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak,
Dengeli beslenmek ve yemekler arasındaki atıştırma sayılarını azaltmak,
Diş macunu dâhil olmak üzere florür, içeren diş ürünlerini kullanmak,
Diş hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda florürlü ağız suyu ile ağzı çalkalamak

___________